---

Restaurant Alltime Galati

---
Home / Vinul lunii / Murfatlar - vinul
A+ R A-

Murfatlar - vinul

Rate this item
(4 votes)

Murfatlar este lider pe piata de vinuri cu o cota de 30%. Altfel spus, una din 3 sticle cumparate In Romania este Murfatlar. De la albe la rosii si de la seci la dulci, vinurile Murfatlar acopera gama cea mai larga de produse. Mai mult de 50% din vinurile rosii consumate in Romania poarta marca Murfatlar, producator ce exporta in peste 15 tari, printre care USA, Marea Britanie, Germania, Finlanda, Danemarca, Israel si Japonia.

Primele atestari documentare ale podgoriei Murfatlar dateaza de peste 1700 de ani. Marturii scrise despre traditia producerii vinului la Murfatlar au fost lasate si de poetul latin Ovidiu (Publius Ovidius Naso, 43 i.C.-17 d.C.) care a trait in cetatea Tomis in perioada 9 -17 d.C., exilat de imparatul roman Augustus. Poate de aceea legenda spune ca aici s-a nascut zeul vinului. Nici razboaiele, nici regimurile politice nu i-au oprit pe podgoreni sa-si duca mai departe misiunea lor ancestrala, transmitand din tata in fiu ceea ce stiu sa faca cel mai bine: mestesugul viei si al vinului.

Traiam cu impresia naiva ca vinul provine din struguri copti la soare, presati cu dragoste si lasati sa se transforme in licoarea cea mai placuta omului in butoaie de lemn, undeva, in pivnite intunecate si umede. Normal, atunci cand vorbesti de o mare podgorie, vise din astea n-au nicio legatura cu realitatea, mai precis cu o realitate in care omului trebuie sa ii trimiti pe masa sticla de vin in conditii aseptice, in cantitati industriale si mai ales la un pret pe care sa si-l poata permite.
Murfatlar de exemplu proceseaza anual 40 de milioane de litri de vin. Da. Asta inseamna cam 2 litri pe cap de roman, o cifra frumoasa pentru o podgorie care da vin de peste 6 decenii.
Cand vizitezi fabrica de vin (recomand!), esti luat mai intai prin invaluire: o degustare facuta intr-o camera uriasa, cu sase pahare in fata, cu explicatii detaliate si simturile ascutite. Zic prin invaluire caci imediat dupa aceea esti aruncat in mijlocul masinariei care produce de fapt vinul respectiv, iar masinaria e deopotriva zgomotoasa, mecanica, impersonala si rece. Pai de-aici imi vine mie Sauvignon-ul Conu’ Alecu, pe care l-am degustat fermecat cu cateva minute inainte? Din monstrul asta de metal si gresie? Se pare ca da. Iar timp de 30 de minute ai ocazia sa te plimbi printre tot felul de instalatii care mai de care mai mare si mai rece, unde sucul strugurilor este procesat si transformat in nenumarate sortimente de vin. Motiv pentru care, atunci cand dai in sfarsit cu ochii de butoaie (nu de cele mari, ci de cele mici!), simti ca totusi te apropii din nou de visele tale.
Inima masinariei insa sunt oamenii. Majoritatea stau langa instalatii intr-un zgomot infernal (nu stiti cum fac mii de sticle care se lovesc una de cealalta? aflati daca vizitati Murfatlar), ajuta la buna functionare a acestora sau pregatesc ambalajele. Poate ca rolul lor e deja minor in burta acestui monstru industrial, insa doar aparent: in realitate omul e cel care face vinul, iar asta se vede in special in produsul finit.
Produs finit care poate fi apreciat in tihna intr-un restaurant de langa fabrica. Pe care il recomand, chiar daca de data asta n-am mai trecut pe acolo. Caci o fi masinaria mare si zgomotoasa si rece, dar vinul e in continuare cel care te unge pe suflet. Are si vinul secretele lui, care nu se lasa impresioante de faptul ca nu ii mai sunt calcati strugurii in picioare.

Incearca si tu un vin de Murfatlar, la restaurantul Alltime din Galati!

Servicii Alltime

Newsletter

wifi

Follow

Avem 5 vizitatori online

Parteneri Alltime - restaurant & bar: coca-colalogo_bwHeinekenlogo_bwmetro_bwselgros_logo60bw  Parteneri media:  magicfm_galati_bw60logo-explore_60
Partener travel: TravelRo